Pirog med soltorkad tomat och basilika

Njut av den vegetariska pajens smak och doft från Medelhavet.

Ingredienser

Botten

  • 150 gram rumsvarmt smör

  • 4 dl vetemjöl

  • 1 tsk bakpulver

  • 2 msk kallt vatten

Fyllning

  • 2 krukor färsk basilika

  • 1 burk soltorkade tomater i olja

  • 100 gram tärnad fetaost

Ägg-mjölkblandning

  • 3 ägg

  • 2 dl matlagningsgrädde

  • 100 gram smetana

  • 250 gram riven ost

  • salt

  • svartpeppar

Till dekorering

  • Färsk basilika, hela tomater

Tillredning

  1. Nyp ihop smör, vetemjöl och bakpulver och tillsätt till sist det kalla vattnet. Blanda degen jämn, men undvik onödig knådning. Bred ut degen i en smord pajform med låga kanter och förgrädda botten i ugnen i 180 °C i 10 minuter. Tillred fyllningen under tiden.

  2. Finfördela basilikan i en blender, men lämna kvar några bladstjälkar som dekorering. Använd sax och klipp de soltorkade tomaterna till lämpliga munsbitar och blanda ner med basilikan. Tillägg de tärnade fetabitarna och bred ut blandningen över det förgräddade pajskalet.

  3. Rör ihop alla ingredienser till ägg-mjölkblandningen, krydda efter egen smak med salt och svartpeppar. Häll blandningen över pajen och grädda i ugn i 225 °C i åtminstone 25 minuter eller tills pajen är färdig och har fått färg. Låt dra en stund före serveringen. Dekorera med basilika och tomat.

Dryckesförslag
Pirog med soltorkad tomat och basilika

En paj med medelhavssmak kan med fördel avnjutas med ett torrt och syrligt vitt vin eller med ett tyskt veteöl med medelstor humlebeska.