Pistaschbiscotti

Pistachmandel gör de skorpaktiga småbrödspinnarna vackert grönprickiga samtidigt som smaken blir överväldigrande. Man kan doppa biscotti i sött dessertvin.

Ingredienser

  • 50 g rumsvarmt smör
  • 1 1/2 dl socker
  • 3 1/4 dl vetemjöl
  • 1/4 tsk salt
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 1/2 dl hackad pistaschmandel
  • 2 tsk rivet (ekologiskt) apelsin- eller citronskal
  • 2 ägg
  • 1 msk nypressad apelsin- eller citronsaft

Tillredning

  1. Rör smöret och sockret till skum. Rör samman de torra ingredienserna och pistaschmandlarna. Rör ner den här blandningen och apelsinskalet i smörskummet. Rör avslutningsvis ner ägget och apelsinsaften i degen och rör den jämn.
  2. Dela degen itu och forma degen på bakplåtspapper till två stänger (ca 20 x 5 cm). Grädda ca 25 minuter i 175-gradig ugn.
  3. Låt bröden svalna något och skär sedan med en skarp kniv ut ”pinnar” på snedden. Lägg tillbaka pinnarna på plåten med snittsidan uppåt. Grädda ytterligare 10 minuter tills pinnarna är spröda. Låt dem svalna. I en lufttät burk håller sig biscotti flera veckor.
Dryckesförslag
Pistaschbiscotti

Till biscotti väljer man med fördel en traditionell italienskt vin santo eller en robustare och fylligare madeira.