Portvinsplommon med citronspetsad crème fraîche

Höstens flottaste dessert, portvinsplommon, är ytterst lättlagad. Till plommonen serveras crème fraîche som har spetsats med citron.

Ingredienser

  • 1 1/2–2 dl socker
  • 6 dl portvin
  • 2 kanelstänger
  • 3 tsk rivet citronskal (av ekologisk citron)
  • 2 msk citronsaft
  • 12 plommon eller fikon
  • några kvistar rosmarin

Till servering
  • grovmalna pistaschnötter

Citronsspetsad crème fraîche
  • 2 burkar (à 200 g) crème fraîche
  • ca 1/2 dl florsocker (eller enligt smak)
  • 2 tsk rivet citronskal (av ekologisk citron)

Tillredning

  1. Mät upp sockret, vinet och kanelstängerna i en kastrull. Ge blandningen ett uppkok och tillsätt citronsaften- och skalet. Koka blandningen på medelvärme ca 15 minuter eller tills den tjocknar och blir en aning sirapsaktig.
  2. Klyv och kärna ur plommonen. Lägg dem och rosmarinen i spadet. Koka på svag värme ca 5 minuter. Se upp så plommonen inte kokar sönder.
  3. Servera de varma plommonen med spetsad crème fraîche. Strö grovmalna pistaschnötter över portionerna.


Citronsspetsad crème fraîche:

  1. Sammanslå ingredienserna och ställ svalt för 15 minuter före servering.