Krispigt rostad brysselkål och citronig tahinisås är som gjorda för varandra. Servera krossad brysselkål som en läcker vegansk sidorätt på julbordet eller vid andra festliga tillfällen.
Se receptet >
Ett ögonblick…
Hemgjorda potatisnudlar steks till en härligt höstig måltid med brysselkål och bacon.
400 g rosenkål
2 vitlöksklyftor
170 g bacon
2 msk rypsolja
1 msk lönnsirap
1 msk rödvinsvinäger
1/4 tsk salt
1/4 tsk svartpeppar
1/2 kruka bladpersilja
Potatisnudlar:
500 g mjölig potatis
1 1/2 dl vetemjöl
1 msk potatismjöl
1 tsk salt
1/4 tsk muskotnöt
Gör först potatisnudlarna. Koka de oskalade potatisarna mjuka i saltat vatten. Skala potatisarna och mosa dem med en potatisstöt eller gaffel. Tillsätt mjöl, salt och muskot. Blanda till en jämn massa.
Lyft upp degen på bänkskivan och rulla den till en stång. Använd vid behov vetemjöl. Dela degen i 32 bitar. Rulla dem mot arbetsbänken till långa stänger som är lite smalare i ändarna.
Koka potatisnudlarna i 5 minuter i saltat vatten. Nudlarna är färdiga när de stiger till ytan. Lyft nudlarna på en skärbräda separat från varandra.
Ta bort den hårda stammen och dåliga blad från rosenkålarna och halvera dem. Skala och finhacka vitlöksklyftorna. Tärna baconet.
Hetta upp olja i en stekpanna. Stek de kokta potatisnudlarna i några omgångar så att de får en vacker färg och lägg på en tallrik för att vänta.
Tillsätt baconet i pannan och stek tills det har lite färg. Tillsätt vitlök och rosenkål. Stek i 5–7 minuter. Krydda med lönnsirap, vinäger, salt och peppar.
Tillsätt de stekta potatisnudlarna i pannan och värm. Toppa rätten med bladpersilja.
Recept Mika Rampa, foto Antti Vettenranta, dryckesförslag Taina Vilkuna och Anri Lindström