Potatisplättar

Stek potatisen till krispiga och luftiga småplättar och servera dem till exempel med sillkaviar eller rödbetspesto.

Ingredienser

  • 500 g potatis (till exempel Sikli)

  • 4 ägg


  • 1 msk smör

  • 1 dl vispgrädde


  • 3 msk vetemjöl


  • 1 msk potatismjöl

  • salt, vitpeppar mald i pepparkvarn

  • smör till stekningen

Tillredning

  1. Koka potatisen i vatten med salt. Slå den kokta potatisen i en sil och låt den rinna av. Placera därefter potatisen i en skål och krossa den till exempel med en trägaffel.

  2. Separera äggens gulor och vitor. Blanda ner äggulorna, smöret, visp-grädden, kryddorna och mjölet i potatisen.

  3. Vispa äggvitorna och slå skummet i smeten. Stek plättarna i smör på låg värme.

  4. Servera potatisplättarna med sillkaviar, rom och hackad rödlök. Rödbetspesto är ett vegetariskt alternativ.

Dryckesförslag
Potatisplättar

Ölvänner kan välja en frisk, maltig lager.

Champagne eller mousserande vin med fruktighet, citronarom och svagt rostade toner balanserar upp rättens smaker.