Potatissallad med bönor

I den mustiga salladen kombineras inhemska smaker med smaker från Medelhavet.

Ingredienser

  • 400 g gröna bönor
  • 2 kg kokt, kall färskpotatis
  • 4 sommarrödlökar med skaft
  • 4 msk små kaprisknoppar
  • 2 dl urkärnade kalamataoliver
  • 1 näve basilikablad

Sås
  • 2 dl olivolja
  • 4 msk citronolja
  • 2 tsk sötaktig senap
  • 1 1/2 tsk fingersalt
  • 1/2 tsk svartpeppar ur kvarn

Tillredning

  1. Kapa fästet på bönorna. Koka bönorna i saltvatten ca 5 minuter. Sila och häll bort kokvattnet. Lägg bönorna i kallvatten för att svalna, så bibehåller de den snygga gröna färgen.
  2. Skiva potatisarna. Skiva sommarlökarna med skaft och lägg löken, bönorna, potatisen, kaprisknopparna och oliverna i en skål.
  3. Sammanslå alla ingredienserna för såsen. Rör om väl.
  4. Tillsätt basilikan.


Tips:

Du kan dryga ut salladen med mera klyvda körsbärstomater, stekt bacon eller parmesanflagor.




Med de här recepten åstadkommer du mat för tio personer:

Caprese med ugnsrostade tomater
Vegetarisk couscousröra med oliver
Röd pestosås
Chilimajonnäs
Mandelsås med örter
Italienska fiskbullar
Smördåstårta med fyllning av sparrispasta och skagenröra
Souvlakispett med kyckling