Potatisspett med citronsmak

Marinaden med citronsmak och honungsaromer ger nypotatis underbara toner och gör skalet angenämt sött och frasigt. Marinera gärna potatisen som varm – varm potatis suger i sig aromerna bättre än kall.

Ingredienser

  • 500 g kokt färsk-/nypotatis

Citronmarinad

  • 3 msk olja

  • 2 msk citronsaft

  • 1 msk honung

  • 1 tsk salt

Citronaioli

  • 1 dl majonnäs

  • 1 tsk dijonsenap

  • 1 krossad vitlöksklyfta

  • rivet skal från en halv citron

  • en nypa salt och en nypa socker

Kryddning

  • flingsalt

  • svartpeppar

  • 1 kruka koriander

Tillredning

  1. Blanda citronmarinadens ingredienser i en stor skål. Klyv den kokta potatisen, lägg den i skålen och låt den marineras 30–60 minuter.

  2. Blanda citronaiolins ingredienser i en skål.

  3. Trä potatisen på spett och grilla spetten 5–10 minuter på medelhög värme tills potatisens yta får färg. Pensla spetten med marinad under grillningen. Krydda de grillade potatisspetten med flingsalt och svartpeppar. Slå på citronaioli och finfördelad koriander.

Recept Suvi Rüster, foto Elvi Rista, dryckesförslag Anri Lindström/Alko

Dryckesförslag
Potatisspett med citronsmak

Servera gärna mousserande vin till de grillade potatisspetten med vitlöks- och korianderaromer. Cava tillverkad enligt champagnemetoden i området Penedès i närheten av Barcelona bjuder på mjukt rostade och fruktiga citrustoner som rimmar med potatisspetten av tapasnatur.