-
Laga tomatsalsan: Klyv tomaterna, avlägsna fröhusen och tärna köttet. Finfördela jalapeñon, koriandern och löken. Slå dem över den tärnade tomaten. Blanda oljan, citronsaften och kryddorna och slå blandningen över tomattärningarna. Låt salsan dra i kylskåp en timme före serveringen.
-
Laga svartbönssåsen: Skölj bönorna och låt dem rinna av. Skala och hacka löken. Pressa vitlöken, finfördela chilin, skölj limefrukten, riv dess skal och pressa ur saften. Slå allting i en skål tillsammans med olja och mosa blandningen med en stavmixer (såsen får innehålla små fasta bitar).
-
Laga den eldiga såsen: Rör ner kryddorna i crème fraîche eller yoghurt.
-
Baka tortillorna: Blanda de torra ingredienserna. Tillsätt hett vatten och olja. Knåda degen. Arbeta ut den till en stång och skär stången i tio delar. Forma delarna till kulor (tillsätt mjöl vid behov) och kavla sedan ut degen till tunna skivor. Grädda skivorna på vardera sidan i het och torr panna tills de får bruna fläckar.
-
Fyllning: Lägg riven ost, avokado- och tomatskivor samt örter i ett jämnt lager på halva tortillan. Vik över den andra delen av tortillan. Pensla tortillorna med olja och grädda dem på vardera sidan i en stekpanna ett par minuter eller tills osten börjar smälta och ytan får färg.
-
Servera anrättningen med tomatsalsa, svartbönssås och eldig sås.
TIPS! De varma tortillorna kan göras mjukare genom att pensla dem med varmt vatten på vardera sidan. Förvara tortillorna under bakplåtspapper och en duk så hålls de mjuka.
Recept Taina Tellman, foto Arto Vuohelainen, dryckesförslag Anri Lindström