Tillbaka
Recept

Rabarber- och fetasallad med somrig vinägrett

Glutenfri
Vegetarisk

Rabarber- och fetasallad med somrig vinägrett

Glutenfri
Vegetarisk
30 min
4 personer
30 min
4 personer

Den lätt syrliga rabarbern lämpar sig för både söta och salta anrättningar. Rabarber, valnötter, mullbär och jordgubbsvinägrett sätter underbart fräsch piff på fetasallad.

Dryckesförslag

Servera gärna fylligt sauvignon blanc-vin från Nya Zeeland till rabarber- och fetasalladen. Vinet bjuder på rabarbertoner som rimmar med salladens smakvärld och syrlighet som går i linje med valnötternas och fetaostens aromer. Ölvänner kan skölja ner salladen med ljust och friskt veteöl.

Ingredienser
Sallad:
  • 1 l rabarberbitar

  • 1/2 dl socker

  • 100 g babyspenat (ekologisk)

  • 300 g fetaost

  • 2 dl valnötter

  • 1 dl mullbär eller russin

Somrig vinägrett:
  • 1 msk hackad schalottenlök

  • 1 msk balsamico

  • 1/2 dl olja

  • 3 msk jordgubbssaft (eller passerade jordgubbar)

  • 1 msk honung

  • 1/4 tsk svartpeppar

Tillredning
  1. Börja med vinägretten: Hacka schalottenlöken. Rör ner vinägrettingredienserna i ett kärl och ställ det i kylskåp. 

  2. Skölj, torka och skär rabarbern i 3 centimeter långa bitar. Lägg bitarna i ett ugnsfast kärl och slå på sockret. Skaka ut sockret bland rabarberbitarna och låt dem dra 10 minuter. 

  3. Stek rabarberbitarna 5 minuter i ugn (+ 225 0C). Bitarna får gärna vara krispiga. 

  4. Gör salladen och garnera den med rabarberbitar, smulad fetaost, valnötter och bär (russin). Servera salladen med vinägrett. 

TIPS! Ersätt fetaosten med mozzarella och lägg till jordgubbar.

Recept Taina Tellman, foto Arto Vuohelainen, dryckesförslag Taina Vilkuna