Tillbaka
Recept

Rabarberbåtar

Vegetarisk

Rabarberbåtar

Vegetarisk
50 min
4 personer
50 min
4 personer

Ett skepp kommer lastat med rabarber! Den klassiska rabarberpajen tillagas på grillen i roliga båtar av bakplåtspapper.

Dryckesförslag

Druvsorten Moscato för alltid med sig en känsla av sommar i glaset, med sin blommiga arom. Moscato används till mousserande, pärlande och klassiska dessertviner – alla utmärkta följeslagare till sommarens bär.

Ingredienser
  • 250 g rabarber

  • 3 dl (150 g) jordgubbar

  • 1 dl farinsocker

  • 1 tsk kardemumma

  • 1 l vaniljglass, till servering

 

Smuldeg:

  • 75 g smör

  • 1/2 dl farinsocker

  • 2 dl havregryn

  • 1 dl vetemjöl

 

Dessutom:

  • bakplåtspapper

  • steksnöre

 

Tillredning
  1. Gör båtar av bakplåtspapper: Klipp ut fyra ark bakplåtspapper (ca 25 x 25 cm). Vik dem i dragspelsveck. Blöt steksnöret och knyt fast i båda ändar av pappret. Veckla ut till små båtar.

  2. Tvätta och skär rabarbern i små bitar. Ta bort stjälken från jordgubbarna med en kniv och skär dem i bitar. Spara stjälkarna till dekoration.

  3. Fördela rabarber och jordgubbar i båtarna. Strö över farinsocker och kardemumma.

  4. Nyp ihop rumsvarmt smör med farinsocker, havregryn, vetemjöl och bakpulver i en skål tills det blir en smulig massa. Fördela över rabarbern och jordgubbarna.

  5. Grilla båtarna på galler i 200 grader, med locket stängt, i 20–30 minuter. Du kan också använda en ugnsform eller plåt som tål grillning.

  6. Lägg en kula vaniljglass ovanpå varje portion och toppa med en jordgubbsstjälk som liten hatt.

Recept Mika Rampa, foto Johanna Myllymäki, dryckesförslag Taina Vilkuna och Anri Lindström