Rabarberpaj med yoghurtmousse

Den syrliga desserten till vårens och sommarens fester.

Ingredienser

Pajbotten
  • 5 ark filodeg
  • 40 g smält smör

Rabarberkompott
  • 500 g rabarber
  • 30 g smör
  • 1 1/4 dl syltsocker

Yoghurtmousse
  • 2 1/2 dl vispgrädde
  • 3 dl turkisk yoghurt
  • 2 msk socker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 3/4 tsk malen kardemumma

Garnityr
  • en stänk kardemumma
  • myntablad

Tillredning

  1. Tina filodegarken 2 timmar i rumsvärme.
  2. Gör först rabarberkompotten. Skär rabarberstjälkarna i 3 cm bitar. Lägg rabarbern, sockret och smöret i en kastrull. Sjud ca 10 minuter utan lock på svag värme tills rabarbern har mjuknat, men inte mera än att bitarna förblir fasta. Låt svalna till rumsvärme.
  3. Gör pajbottnen. Värm upp ugnen till 200 grader. Ställ fram en pajform, ca 23 cm i diameter. Skär filodegsarken i kvadrater vars sidor är lika stora som formens diameter. Arkens hörn kommer alltså att sticka ut över formens kanter när degen läggs i formen. Bred ut ett ark bakplåtspapper på en arbetsbänk. Lägg ett filodegsdark på pappret och pensla degarket lätt med smör på båda sidor. Lägg ett annat degark exakt på det föregående. Pensla ytan med smör. Lägg nästa ark i 45 graders vinkel i förhållande till de två föregående, så att degarken bildar en stjärna. Pensla ytan. Lägg de två resterande arken så att de fyller ut de uddar som ”fattas” på stjärnan. När pajbottnen är färdigvarvad flyttar du över den i pajformen, utan pappret.
  4. Grädda pajbottnen ca 10 minuter i 200-gradig ugn på övre falsen. Flytta över den ännu heta pajbottnen på ett serveringsfat, där den hårdnar lite.
  5. Gör yoghurtmoussen: Vispa grädden till skum. Tillsätt yoghurten, sockret och kardemumman. Rör till en jämn massa.
  6. Fyll tårtan strax före serveringen. Skeda yoghurtmoussen i en hög i mitten. Skeda rabarberkompotten utan vätskan i en ring runt moussen.
  7. Garnera med en stänk kardemumma och myntablad.
Dryckesförslag
Rabarberpaj med yoghurtmousse

Till den här läckra pajen kan du gärna servera ett russinsött muskat vin. Till exempel en portugisisk moscato de setúbal är ett utmärkt par till den syrliga desserten.

Till vårens och sommarens festliga ögonblick passar också ett sött, mousserande moscatovin.