Tillbaka
Recept

Rabarbertårta

Vegetarisk

Rabarbertårta

Vegetarisk
60+ min
8 personer
60+ min
8 personer

Rabarbern är vårens mest väntade nykomling, men till all lycka får vi skörda den under hela sommaren. Rabarberns syrliga stjälkar blir söta när de behandlas med socker och smör.

Dryckesförslag

Servera tårtan med ett halvtorrt rosévin.

Ingredienser

Botten:

  • 225 g smör

  • 2,5 dl rörsocker

  • 4 ägg

  • 1,75 dl speltvetemjöl

  • 2 tsk bakpulver

  • 1 tsk äkta vaniljpulver

  • 2 msk crème fraiche

Glasyr:

  • 200 g smör

  • 200 g färskost

  • 5 dl florsocker

  • en droppe röd karamellfärg 

Rostad rabarber:

  • 6–7 dl rabarberbitar, dvs. ca 6 rabarberstjälkar.

  • 2–3 msk rörsocker

Rostad vitchoklad:

  • 150 g vitchoklad

Rabarber- och kvargfyllning

  • 1,75 dl vispgrädde

  • 4 gelatinblad

  • 2 tsk citronsaft

  • 250 g kvarg

  • 1,5 dl rabarbersylt

  • 1 tsk äkta vanilj

För smörjning av formen:

  • smör och skorpmjöl

För dekoration:

  • ugnstorkade rabarberstrimlor 

  • ljusröd maräng

  • rosa dekorationskulor

Glasyr

  1. Börja med att laga glasyren genom att vispa smöret och färskosten väl.

  2. Tillsätt florsocker och lite röd karamellfärg till slut.

  3. Ställ glasyren kallt i en halv timme innan användning. På så sätt är den lättare att breda ut på tårtan. 

Botten

  1. Vispa det rumstempererade fettet och sockret till skum.

  2. Tillsätt ett ägg i taget i skummet medan du vispar väl.

  3. Blanda bakpulver och vanilj i mjölet.

  4. Tillsätt mjölet i omgångar i smeten och till slut crème fraîche.

  5. Smörj en kakform (ca 20 cm i diameter) med smör och bröa med skorpmjöl.

  6. Grädda kakan i 180 grader i 50–60 minuter tills det inte fastnar deg på trästickan som du sticker in i kakan.

Dekoration

  1. Laga de torkade rabarberdekorationerna genom att av 3–4 rabarberstjälkar hyvla mycket tunna strimlor. Lägg dem på en plåt i snirkliga krokar. Värm ugnen till 180 grader.

  2. Vrid av ugnen och torka krokarna i ugnen i cirka 8–10 minuter tills de är knapriga och torra.

Rostad rabarber

  1. Skär resten av rabarbern (de hyvlade och ohyvlade) i cirka 1,5 cm tjocka bitar och bred ut dem i en långpanna med bakplåtspapper.

  2. Strö över socker och rosta bitarna i 200 grader i cirka 15 minuter tills de är mjuka, men ännu hålls ihop.

Rostad vitchoklad

  1. Hacka vitchokladen i små bitar och rosta den i ugnen i 125 grader i cirka 10 minuter tills den är ljusbrun och en aning knaprig.

Rabarber- och kvargfyllning

  1. Laga fyllningen genom att vispa grädden fluffig.

  2. Blötlägg gelatinbladen enligt anvisningen på förpackningen i kallt vatten och lös upp dem i en skvätt upphettad citronsaft.

  3. Rör ner kvarg, rabarbersylt och vanilj samt gelatinbladen i den vispade grädden.

  4. Rör om och låt fyllningen stelna en stund i kylskåp.

Till slut

  1. Skär kakan i tre delar när den har svalnat.

  2. Bred ut rabarber- och kvargfyllning mellan de två understa plattorna. Lämna cirka en centimeter utrymme mot kanterna, så att inte fyllningen rinner ut när tårtan plockas ihop.

  3. Bred ut rostade rabarberbitar och rostad vitchoklad ovanpå fyllningen.

  4. Bred ut glasyren på tårtan. Garnera tårtan med torkade rabarberstrimlor, 7–8 ljusröda maränger och avsluta med rosa dekorationskulor.

Recept och foto: Mari Moilanen