Tillbaka
Recept

Ragù alla bolognese

Ragù alla bolognese

60+ min
4 personer
60+ min
4 personer

Ragù alla bolognese är Joel Harkimos specialitet. Den långkokta pastasåsen görs på nötfärs och italiensk råkorv.

Dryckesförslag

Italiensk sangiovese är perfekt till långkokta kötträtter med tomat. Chianti Classico från Sangioveses hemregion Toscana har elegant nyansrikedom som gör den till ett värdigt val till den andäktigt tillredda köttragun.

Ingredienser
  • 1 lök

  • 1 morot

  • 1 stjälk bladselleri

  • 2 msk olivolja

  • 2 msk smör

  • 1/2 dl tomatpuré

  • 2 1/2 dl torrt vitvin

  • 250 g italiensk råkorv (salsiccia)

  • 250 g nötfärs

  • 5 dl köttbuljong

  • 1 lagerblad

  • 1/2 tsk svartpeppar

  • 1/3 tsk malen muskotnöt

  • 1/2 dl färsk finhackad timjan

  • 1–2 tsk färsk finhackad rosmarin

  • 1 dl helmjölk

  • (salt)

 

Till servering:

  • pasta, t.ex. fettuccine

  • färsk timjan

  • parmesanost

 

Tillredning
  1. Skala lök och morot. Finhacka löken. Skär morötterna och blad­sellerin i små tärningar. Fräs grönsakerna i en blandning av olivolja och smör i en kastrull eller gryta.
  2. Tillsätt tomatpuré och vitt vin. Låt puttra på svag värme i 15 minuter.
  3. Pressa ut råkorvarna ur skalen och bryn innanmätet tillsammans med köttfärsen i en stekpanna.
  4. Tillsätt köttet bland grönsakerna. Häll köttbuljongen i grytan. Krydda med lagerblad, muskotnöt, peppar och finhackade örter.
  5. Låt sjuda under lock på svag värme i cirka 2 timmar.
  6. Blanda slutligen mjölk i ragun och låt puttra i några minuter till. Tillsätt salt vid behov. Toppa med timjan. Servera med kokt pasta och riven parmesanost.

Recept Mika Rampa, foto Antti Vettenranta, dryckesförslag Taina Vilkuna och Anri Lindström