Räkgryta i åttiotalsstil

Härlig retrodelikatess! Räkgrytan kräver förbluffande få ingredienser. Dessutom sänger du ihåp rätten på några minuter.

Ingredienser

  • 2–5 vitlöksklyftor
  • 1 chilifrukt
  • ca 600 g skalade (jätte)räkor, okokta eller kokta
  • ca 5 dl matolja
  • salt, nymalen svartpeppar
  • (3 msk finhackad bladpersilja)
  • Till servering: baguette, lant­bröd eller annat bröd i skivor

Tillredning

  1. Skala och skiva vitlöksklyftorna. Skär bort fästet på chilin, fröa ur och skiva frukten. Om du använder okokta djupfrysta räkor tinar du upp dem och klappar sedan av ytan med hushållspapper för att suga bort fukten. En okokt räka är gråaktig, en kokt är rosa.
  2. Hetta upp oljan i en stekpanna. Tillsätt vitlöken, chilin och de kokta räkorna. Stek några minuter. Om du använder okokta räkor tillsätter du dem först då vitlöken har tagit färg. Om stekpannan är vid och oljan inte täcker räkorna vänder du dem efter en minut. Salta och peppra. Tillsätt persilja om du önskar.
  3. Servera med baguette eller lantbröd


Obs! Oljemängden i receptet är ganska hög. Tanken bakom detta är att räkorna ska få "flottyrkoka" i oljan. Servera räkorna med bröd, och, om du vill, kan du också doppa lätt själva brödet i oljan. All olja behöver inte konsumeras.

Dryckesförslag
Räkgryta i åttiotalsstil

Ett aromrikt och halvtorrt vitvin jämnar ut räkgrytans eldighet. Valet faller på endera en halvtorr riesling med friska syror eller en fylligare pinot gris från Alsace i Frankrike.

Ölvännen väljer en lätt, ljus lager.