Stek renfilén i ugn tills köttet är vackert rosafärgat. Krydda med salt och peppar. Koka kålrotstärningarna och mosa dem till puré. Garnera gärna den läckra anrättningen med granatäppelfröer.
Se receptet >
Ett ögonblick…
Författare Tommi Kinnunen gillar smaken av rök, han tillsätter smältost med röksmak i sin soppa. Som tilltugg serverar Kinnunen franskt lantbröd från en lokal butik i Åbo. I Kuusamo äter han potatistunnbröd (potturieska) med soppan.
Lager och specialöl lämpar sig utmärkt som dryck till rensoppan. Den som uppskattar friskhet kan välja en ljus fruktig lager. Soppans röksmak kan accentueras med till exempel en rökig specialöl från något inhemskt mikrobryggeri eller en rejäl rököl.
200 g renskav
1–2 msk smör
1–2 dl vatten
1 stor lök
1 l kött- eller viltbuljong
2–3 morötter
2–3 potatisar
1 rotselleri
2–3 palsternackor
1 kålrot
en halv purjolök
2 dl grädde
1 burk (200 g) Kuusamon Savupaimenpoika-smältost
svartpeppar, salt
dragon, gräslök, persilja
purjoringar som dekoration
Bryn köttet i små satser i smör. Slå i vatten och låt köttet puttra tills det är mört.
Bryn löken i smör i en kastrull. Slå i buljongen och tärnad morot. Koka blandningen ca 10 minuter.
Tärna och tillför de övriga rotfrukterna. Koka dem tills de är mjuka.
Slå i grädden, köttet och finfördelad purjolök (spara en bit purjo till dekoreringen). Låt blandningen puttra ca 10 minuter.
Tillsätt smältosten som små klickar. Smaka av med salt och svartpeppar. Dekorera soppan med örter och purjoringar.