Ribollita – toskansk grönsakssoppa

Om ribollitan är för tjockflytande kan den spädas ut med grönsaksbuljong. Ribollitan är extra god när man värmer upp den på nytt!

Ingredienser

  • 2 små schalottenlökar

  • 3 vitlöksklyftor

  • 2 morötter


  • 2 selleristjälkar

  • 3 msk olivolja

  • 2 msk tomatpuré

  • några kvistar timjan och rosmarin

  • 1 lagerblad

  • 1,2 l grönsaksbuljong

  • 1 tsk socker

  • 100 g bladkål (grönkål)


  • 1 burk (310/250 g) kokta vita bönor

  • 2 skivor lantbröd 


  • (salt), svartpeppar mald i pepparkvarn

Till serveringen

  • olivolja

  • riven pecorino eller parmesan

  • lantbröd

Tillredning

  1. Skala och skiva löken och morötterna. Skiva sellerin.

  2. Slå vegetabilierna i en kastrull och bryn dem i olja cirka 10 minuter på svag värme under omrörning.

  3. Slå i tomatpurén, örterna och lagerbladet. Låt blandningen puttra några minuter och slå därefter i grönsaksbuljongen och sockret. Låt blandningen puttra cirka 10 minuter på svag värme.

  4. Avlägsna bladkålens hårda delar och riv eller skär kålen i små bitar. Slå i bladkålen och bönorna i kastrullen. Koka blandningen cirka 5 minuter eller tills bladkålen är mjuk.

  5. Tärna två skivor lantbröd. Slå brödtärningarna i soppan och rör om.

  6. Slå soppan i djupa tallrikar och garnera den med oliv­olja och riven ost. Servera soppan med lantbröd.

Dryckesförslag
Ribollita

Lätt och aromrikt rödvin, till exempel en bärig och frisk chianti från Toscana eller en valpolicella från Veneto, rimmar utmärkt med ribollitans fylliga aromer.

Den som föredrar vitt vin kan välja ett friskt och fruktigt vin från Italien.

Ölvänner kan skölja ner ribollitan med en frisk och maltig lager.