Riikka Ala-Harjas blåmusslor i cider

Författaren Riikka Ala-Harja gav sitt smakminne i Etiketten 3/2013.

Ingredienser

  • ca 1 kg blåmusslor
  • 1 lök eller 2 schalottenlökar
  • 1-3 vitlöksklyftor
  • 1 surt äpple
  • 1/2 chilifrukt
  • mycket smör
  • timjan
  • ca 3 dl cider (mycket torr cider från Normandiet)
  • salt

Tillredning

  1. Tvätta musslorna. Musslan skall knipa ihop skalet hårt. Om den inte gör det, knackar du ett par gånger på skalet. Om den inte kniper ihop senast då du borstar den, bör den slängas. Låt musslorna rinna av i ett durkslag.
  2. Skala och klyfta lökarna och äpplet, skiva chilin. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt lökhacket, äppelklyftorna och löken. Fräs på svag värme tills löken är genomskinlig. Tillsätt vitlöken, bryn inte. Tillsätt timjankvisten. Häll musslorna i kastrullen och tillsätt cidern. I stället för cider kan du använda äppelsaft eller vitvin.
  3. Rör om musslorna försiktigt. Sänk värmen lite och lägg på locket när vätskan börjar koka. Låt musslorna koka ca 2 minuter. Rör om musslorna ordentligt med en hålslev eller stor slev. Koka ytterligare 2 minuter under lock.
  4. Den totala koktiden för blåmusslor är ca 5 minuter. Akta dig för att koka dem för länge. Musslorna är färdiga när skalet öppnar sig.