Den perfekta smakkombinationen: ankbröst och pinot noir, dessutom är ankan inte särskilt svår att tillaga.
Se receptet >
Ett ögonblick…
Inhemska bärvin passar ypperligt till denna rätt med ripa, som fulländas av en bärsås på vinbär och enbär. Helheten balanseras av potatis på burk samt saltade havtorn.
Till ripan passar det med ett torrt och syrligt svartvinbärsbaserat bärvin, vars syrlighet skapar harmoni med fågelns naturliga umamismak. Den aromrika bärigheten framhäver vackert rättens koppling till naturen eftersom den tillåter både rätten och drycken att glänsa.
Torkad ripa
2 ripbröst
1 tsk salt
Stekt ripbröst
4 ripbröst
olja
några enkvistar
salt
2 msk smör
Bärsås
3 dl vinbärsvin
10 st. enbär
½ tsk salt
4 cl havtornsjuice
40 g smör
2 tsk potatismjöl
Potatis på burk
5 st. stora potatisar
1 msk havtorn
kvistar av en
1 tsk salt
solrosolja
Saltade havtorn
100 g havtorn
1 tsk salt
Torkad ripa
Salta ripbrösten på bägge sidorna.
Torka dem i 65 grader i en mattorkare (eller i ugnen med ugnsluckan öppen, låt fläkten gå) i ett dygn.
Riv brösten med ett rivjärn ovanpå rätterna.
Stekt ripbröst
Stek brösten i olja i het panna med skinnsidan nedåt.
Tillsätt salt och enbär.
Vänd brösten, tillsätt smör och lyft pannan från värmen. Pensla brösten med det skummade smöret i cirka en minut.
Ta brösten ur pannan och låt dem ligga i aluminiumfolie i cirka fem minuter.
Skär i skivor.
Bärsås
Koka vinet och enbären på låg värme i tio minuter.
Sila bort enbären, tillsätt havtornsjuice och salt.
Smält ner smöret och tillsätt potatismjöl under ständig omrörning. Koka upp.
Potatis på burk
Tvätta och skär potatisen i tärningar.
Varva potatis, havtorn, enbär och salt i en glasburk som kan förslutas. Tillsätt till slut olja så att massan täcks av den. Fyll inte burken helt.
Tillaga i 125 grader i ugnen i en timme.
Ställ i rumstemperatur för att få smak i cirka en halv timme.
När potatisen har svalnat kan burken ställas i kylskåp där den står sig flera veckor oöppnad. Potatisen kan även tillagas i ett annat kärl täckt med olja.
Saltade havtorn
Salta havtornen. De syrliga bären kan saltas mycket. Saltet tar fram överraskande aromer i bären.
Riv den torkade ripan över potatisen och servera den stekta ripan med potatis på burk, saltade havtorn och bärsås.