Risotto med brysselkål

En fyllig, varm risotto med brysselkål lämpar sig speciellt bra för den kalla årstiden.

Ingredienser

  • 600 g brysselkål

  • 2 msk + 1 tsk olivolja

  • salt

  • nymald svartpeppar

  • 2 msk pinjenötter

  • 1 l hönsbuljong

  • 2–3 finhackade schalottenlökar

  • 1–2 finhackade vitlöksklyftor

  • 1 lagerblad

  • 1 selleri (stjälk) skuren i tunna skivor

  • 2,5 dl arborio- eller grötris

  • 1 dl torrt vitt vin eller 0,5 dl sherry

  • 1 msk + 2 tsk lagrad balsamättika (balsamvinäger)

  • 30 g pecorino-ost

Till serveringen

  • riven pecorino

Tillredning

  1. Värm ugnen till 200 °C. Avlägsna den hårda basen och de yttersta bladen från brysselkålen. Klyv kålen (större kål kan delas i fyra delar). Smörj kålen med 1 dl olivolja och lägg den i en ugnsform. Krydda med salt och svartpeppar. Baka kålen i ugnen cirka 25 minuter eller tills den är gyllenbrun. Ta ut kålen ur ugnen och låt den vila.

  2. Stek pinjenötterna i en gjutjärnspanna på låg värme. Skaka pannan under stekningen. Ställ undan fröerna. Skölj inte ur pannan.

  3. Koka upp hönsbuljongen i en liten kastrull och håll den varm.

  4. Värm 2 msk olivolja i en medelstor kastrull och bryn därefter schalotten- och vitlöken 2–3 minuter tillsammans med lagerbladet. Slå i sellerin och låt blandningen mogna 3–4 minuter under omrörning. Slå i riset och låt det mogna. Slå därefter i vitvinet eller sherryn. Rör om tills vätskan har avdunstat. Slå i hönsbuljongen en slev åt gången under omrörning (låt vätskan absorberas av riset innan du slår i följande slev buljong). Fortsätt tills risets konsistens är al dente. Flytta kastrullen från spisen och låt riset svalna cirka 5 minuter. Blanda ner 2 tsk balsamättika. Låt blandningen vila.

  5. Bryn smör i gjutjärnspannan (se punkt 2) på medelhög värme. Slå i brysselkålen och 1 msk balsamättika. Rör om. Stek kålen tills den är karamelliserad och vackert brun. Låt kålen vila.

  6. Servera risotton med pinjenötter och riven pecorino.

Dryckesförslag
Risotto med brysselkål

Servera gärna ett medelfylligt, friskt och fruktigt rött vin från Veneto.

Risottons fylliga smak och brysselkålens sötma kan också balanseras upp med ett friskt, fruktigt och lätt kryddigt italienskt vin gjort på druvan Pinot grigio.