Sinikka Sokkas framgångsrecept är en risotto gjord på flodkräftor. Hemligheten bakom denna sammetslena risotto stavas grädde.
Se recept >
Ett ögonblick…
Den här risotton med kyckling och kycklinglever.
Ett nyanserat och strukturerat eller friskt och fruktigt vitvin.
Av rödvinerna passar ett bärigt och friskt bäst.
Av ölen lönar det sig att prova mjuk och aromatisk mörk lager.
1 pkt (300 g) kycklinglever (djupfryst)
1 schalottenlök
1 morot
1/2 stjälk bladselleri
75 g smör
2 msk olivolja
350 g risottoris
1 dl vitvin
ca 1 l het höns- eller grönsaksbuljong
1 dl nyriven parmesan
2 kokt eller stekt bröstfilé eller minutbiff av kyckling
(finklippt salvia eller bladpersilja)
Tina kycklinglevrarna och tärna dem. Stek levern i smör i en stekpanna tills tärningarna är genomstekta. Lyft tärningarna åt sidan för en stund.
Skala och hacka löken och moroten. Skiva selleristjälken. Fräs några minuter i olja med några matskedar smör. Tillsätt riset och stek under omrörning tills riset har blivit lite genomskinligt.
Häll vinet på riset och koka sakta på medelvärme under omrörning tills vinet har sugits upp. Tillsätt en slev het buljong i taget. Häll i nästa slev när den föregående har sugits upp. Kontrollera koktiden för riset på förpackningen.
Tillsätt det strimlade kycklingköttet och levern, resten av smöret samt parmesanen. Smaksätt med hackade örter om du önskar.