Risotto Raipe (Raimo Helminen)

Raimo Helminen tycker om att hans fruga gör en mycket god risotto.

Ingredienser

  • 250 g grön sparris
  • 100 g parmesanskinka
  • 200 g svamp (t.ex. shiitake eller trattkantareller)
  • ca 1 l grönsaksbuljong
  • 60 g smör
  • ca 3 1/2 dl risottoris
  • 1 glas torrt vitvin
  • parmesanost
  • saffran (om du önskar en gul risotto)

Tillredning

  1. Skölj sparrisen under rinnande vatten och skär bort det vita på skotten. Skär sparrisen i ca två centimeters bitar och lägg dessa i kallvatten.
  2. Skär skinkan i tunna strimlor. Skiva svampen. Koka buljongen.
  3. Smält hälften av smöret i en stekpanna och tillsätt svampskivorna och skinkstrimlorna. Bryn dem en stund. Tillsätt riset. Fräs riset under omrörning så att det blir genom­skinligt, men bryn det inte. Häll vinet i stekpannan och låt det fördunsta.
  4. Om stekpannan är liten kan du fortsätta matlagningen i en kastrull. Tillsätt hur som helst sparrisen och ett par deciliter buljong. Låt risotton småputtra på svag värme. Tillsätt mera buljong alltid då riset börjar verka torrt.
  5. När riset har mjuknat lämpligt blandar du saffranspulvret i lite vätska och tillsätter denna i risotton.
  6. Flytta risotton från spisen och tillsätt parmesanosten och resten av smöret. Rör om väl och servera.