Röd kycklingsallad för vintern

I det här receptet görs salladen mumsigare med matliga men lätta godbitar, såsom get gouda, frön och hallon – som ett löfte om sommaren.

Ingredienser

  • ca 1 l blandad sallat, t.ex. rucola, isbergs- och rosensallat
  • 4 stekta/kokta bröstfiléer eller minutbiffar av kyckling
  • 4 skivor vattenmelon utan kärnor
  • ca 100 g getmjölksgouda eller parmesan i små tärningar
  • 2 dl inhemska djupfrysta hallon
  • 4 msk rostade nötter eller frön

Sås
  • 1 msk citronsaft
  • 1 tsk flytande honung
  • 4 msk olivolja
  • salt, svartpeppar ur kvarn

Tillredning

  1. Gör först såsen. Rör samman citronsaften och honungen. Häll i oljan i en tunn sträng under kraftig vispning. Krydda med salt och peppar.
  2. Skölj salladen och låt den rinna av väl.
  3. Skiva kycklingfiléerna och tärna vattenmelonen. Sammanslå alla ingredienserna. Häll såsen över salladen och rör om varsamt.


Tips:

Hallonen och vattenmelonen i salladen kan kompletteras med granatäppelkärnor. Om du vill kan du steka eller rosta brödtärningar i en stekpanna för att göra salladen ännu matigare.

Dryckesförslag
Röd kycklingsallad för vintern

Friska och fruktiga sydafrikanska vitviner på druvan chenin blanc, på blandningar där den ingår, eller på sauvignon blanc passar fint till sallad.

Om man föredrar rödvin på vintern kan man välja ett sydafrikanskt bärigt och friskt eller mjukt och fruktigt rödvin, gärna lite avkylt.

Också ett veteöl med citrustoner eller en god cider är ett bra smakpar till den här rätten.