Rödbets- och kikärtsbullar

Låt kikärtsbullarna rodna med rödbeta. Dessa bullar lämpar sig utmärkt för veganens skördefest.

Ingredienser

cirka 15 st
  • 1 schalottenlök

  • 2 vitlöksklyftor

  • 1 msk rybsolja

  • 2 burkar (sammanlagt cirka 580 g) kokta kikärter

  • 6 små inlagda rödbetor

  • 1 tsk sirap

  • cirka 2 msk mandelpulver

  • 1 tsk flingsalt

  • svartpeppar mald i pepparkvarn

  • 1 msk finfördelad gräslök

Till stekningen:
  • rybsolja

Tillredning

  1. Skala och hacka lökarna och stek dem i panna i lite rybsolja. Slå löken i en skål tillsammans med kikärterna som fått rinna av. Mosa med stavmixer.

  2. Låt rödbetorna rinna av och riv dem. Blanda rödbetorna med de andra ingredienserna och sirapen.

  3. Tillsätt mandelpulver, salt, peppar och hackade örter.

  4. Forma relativt små bullar av massan. Massan är lite lösare än vanlig köttfärssmet. Tillsätt mandelpulver om du så önskar.

  5. Stek lite färg på bullarna i rybsolja i stekpanna.


Recept Sanna Kekäläinen, foto Reetta Pasanen, dryckesförslag Taina Vilkuna / Alko

Dryckesförslag
Rödbets- och kikärtsbullar

Till kekribullarna kan man med fördel servera en bärig och frisk pinot noir. Pinot noir-vinerna från Nya Zeeland är lättare än de fylliga vinerna från bland annat Chile och Australien. Den som föredrar öl kan välja en krispig pils eller en ljus fruktig lager.