- Tillred de semitorkade rödbetorna. Skala rödbetor och skär dem i cirka 2 cm stora tärningar. Koka tärningarna i 20 minuter. Torka dem i svamptork eller i 70 graders ugn med luckan på glänt i fem timmar.
- Salta vinbären. Koka upp vatten och salt. Häll det heta saltspadet över vinbären. Låt svalna och stå omkring en timme. Sila av saltspadet.
- Rosta rödbetorna. Tvätta rödbetorna noga. Rosta dem i 180 graders ugn i 40 minuter. Skär rödbetorna i klyftor. Smaksätt med olja och salt.
- Blanda till såsen. Lägg alla ingredienser i en mixer eller blender. Rödbetorna bör vara heta. Mixa till en slät sås. Låt såsen svalna.
- Fortsätt med granoljan. Mät upp granbarr och olja i en mixerbägare eller blenderbägare. Kör mixern eller blendern på full effekt i cirka fem minuter tills allt blandat sig och du har en klargrön och ångande sås. Sila oljan genom en bit gasväv. Låt svalna.
Tips: Grangrenar har en bitter smak så det kan vara klokt att ta bort barren från grenen med en sax. Om du vill så kan du i stället torka en grangren i bastun och sedan skaka loss barren på ett papper. Torkade barr ger ifrån sig lika mycket smak som färska.
Blanda ner 0,5 tsk salt i crème fraîche. Rör varsamt ner 3 msk granolja. Oljan och crème fraîchen ska inte blanda sig helt. Meningen är att skapa en marmorerad effekt med gröna ränder.
- Baka maltbrödet. Värm surmjölken till rumstemperatur. Blanda ihop alla ingredienser. Degen ska inte knådas. Dela degen i två delar och lägg dem i smörade bakformar. Låt degarna jäsa i rumsvärme under bakduk till dubbel storlek i omkring en timme. Grädda bröden i 175 graders ugn i 1,5 timme. Pensla dem med sirapsvatten och grådda ytterligare i 20 minuter. Ta loss bröden ur formarna och låt dem svalna till rumstemperatur. Vira in bröden i plastfolie och låt dem ligga till sig i kylskåpet. Maltbröd är allra godast efter ett par dagar.
- Rör ned rödbetstärningar, 200 gram spenat (eller rucola eller bladkål) och 1 dl rostade solrosfrön i rödbetssåsen. Lägg på saltade svarta vinbär och tärningar av kokt semitorkad rödbeta. Toppa portionen med en dryg tesked crème fraîche smaksatt med granolja.
Servera med maltbröd.
Tips: Du kan också använda torkade svarta vinbär, rödbetschips och färska granskott.