Rödbetssoppa och tahiniyoghurt

Rödbetssoppans aromer balanseras upp av krämig mascarpone. Sesamfröolja med rostade toner och tahinispetsad yoghurt sätter angenäm piff på anrättningen.

Ingredienser

  • 500 g rödbeta

  • 2 mjöliga potatisar

  • 8 dl vatten

  • 4–5 msk grönsaksfond

  • 2 tsk torkad rosmarin

  • 1 burk (250 g) mascarpone

  • 1 msk balsamico

Tahiniyoghurt

  • 1,5 dl turkisk yoghurt

  • 3 msk tahini

  • 1 msk citronsaft

  • 1 tsk socker

  • 0,5 tsk salt

  • 2 msk sesamfröolja

Tillredning

  1. Skala och tärna rödbetan och potatisen i små bitar.

  2. Slå rotfrukterna, vattnet, grönsaksfonden och rosmarinen i en kastrull. Koka blandningen cirka 25 minuter tills rödbetan är färdig (tärningarnas storlek och rödbetans ålder avgör tillagningstiden). Tillsätt mascarpone och balsamico. Kör blandningen slät med en blender eller stavmixer.

  3. Rör samman yoghurten, tahinin, citronsaften, sockret och saltet. Gjut yoghurtblandning och sesamfröolja på soppan.

Recept Suvi Rüster, foto Elvi Rista, dryckesförslag Anri Lindström, Alko

Dryckesförslag
Rödbetssoppa och tahiniyoghurt

Rosévin ger rödbetssoppan frisk touch och balanserar upp tahiniyoghurtens syrlighet. Spanskt rosévin tillverkat av druvan Garnacha bjuder på stor bärighet som rimmar med soppans söta rotsmak.