Rödbetstartar

Tartar kan också tillredas på vegetabilier. Den här biffen är gjord på kokt och hackad rödbeta.

Ingredienser

  • 6 medelstora rödbetor

  • 0,25 liten rödlök

  • 1 salladslök

  • 1 tsk liten kapris

  • 2 msk finfördelad bladpersilja

  • 1 msk dijonsenap

  • 1-2 tsk soja

  • 2 tsk olivolja

  • flingsalt

  • svartpeppar mald i pepparkvarn

Till serveringen:

  • senapsglass (receptet i etiketten.fi)

  • vattenkrasse eller minigroddar

Tillredning

  1. Tvätta rödbetorna och rosta dem ca 45 minuter i ugn (+ 200 °C). Låt svalna. Skala och tärna rödbetorna i små bitar.

  2. Skala rödlöken och tärna den i små bitar. Skiva salladslöken. Slå rödlöken, salladslöken, rödbetan, kaprisen och bladpersiljan i en skål. Blanda senapen, sojan och oljan med salt och peppar. Rör ner blandningen i skålen.

  3. Forma biffar av massan. Toppa med senapsglass. Servera med vattenkrasse.

Tips! Rätten kan göras vegansk genom att ersätta senapsglassen med senapskryddad mjölkfri crème fraîche.

Text Sanna Kekäläinen, foto Reetta Pasanen, dryckesförslag Taina Vilkuna / Alko
Dryckesförslag
Rödbetstartar

Till rödbetstartar kan man med fördel servera ett torrt mousserande rosévin. Smaken och färgen hos en fransk crémant rosé, en spansk cava rosé eller en mousserande rosé från nya världen rimmar utmärkt med tartarerna.

Vill man slå på stort kan man servera en nyansrik roséchampagne med rostade aromer och toner av röda bär.