Tillbaka
Recept

Rödvinsbröd och karljohanssmör

Vegetarisk
Laktosfri

Rödvinsbröd och karljohanssmör

Vegetarisk
Laktosfri
60+ min
1 personer
60+ min
1 personer

Lägg brödet i en keramisk form och slå in den i en snygg tygduk tillsammans med karljohanssmöret och en kniv.

Ingredienser
  • 1 tsk krossade kumminfröer

  • 8 dl jästbrödsspeltmjöl

  • 2 tsk salt

  • 1 tsk torrjäst

  • 2 dl rödvinssirap (se invid)

  • 2 dl ljummet vatten

Rödvinssirap

  • 5 dl rödvin

  • 1 dl socker

Karljohanssmör

  • 15 g torkad karljohanssvamp (stensopp)

  • 200 g smör

  • havssaltflingor

  • färska timjanblad

Tillredning
  1. Börja med att laga rödvinssirapen: Slå vinet och sockret i en kastrull och låt blandningen puttra tills ungefär två deciliter av vätskan återstår. Låt blandningen svalna.

  2. Krossa kumminfröerna i en mortel. Rör ihop de torra ingredienserna och slå på vattnet och rödvinssirapen. Blanda och täck med foliepapper. Låt degen stiga minst 12 timmar eller över natten.

  3. Lägg degen på ett mjölat underlag och strö mjöl på ytan. Knåda degen och vik den 6–8 gånger mot mitten tills den är lagom fast. Låt degen stiga 30 minuter under en duk.

  4. Slå på ugnen (+ 250 °C) och ställ in en tom gjutjärnsgryta med lock. Ta ut den heta grytan och slå i degen. Sätt på locket och ställ in grytan i ugnen. Grädda brödet en halv timme vid + 250 °C. Sänk temperaturen till + 200 °C. Ta bort grytans lock och grädda ytterligare 15 minuter. Låt grytan med brödet svalna på ett galler.

  5. Laga karljohanssmöret: Krossa svampen i en mortel och blanda ner den tillsammans med timjanbladen och flingsaltet i rumstempererat smör. Slå smöret i en glasburk och ge som gåva tillsammans med brödet.