Rödvinsmarinerad, helstekt älgfilé

Den bästa risotton har en lös, grötaktig struktur. Observera att risotto stelnar efter tillsatsen av ost och då den kallnar.

Ingredienser

  • ca 800 g innerfilé av älg eller nöt

Marinad
  • 1 morot
  • 1 liten rödlök
  • 4 vitlöksklyftor
  • 3 msk finhackad (blad)persilja
  • några kvistar timjan
  • 2 lagerblad
  • några hela vitpepparkorn
  • 4 dl rödvin
  • 1 dl matolja
  • salt, grovmalen svartpeppar

Till stekning
  • blandning av smör och olja

Örtpasta
  • ca 3 dl finhackade örter, t.ex. blad­persilja, timjan och basilika
  • ca 1/2 dl olivolja

Tillredning

  1. Skala och skiva moroten och löken. Sammanslå alla marinadingredienserna. Marinera köttet omkring ett dygn på svalt ställe. Vänd på köttbiten några gånger under processen.
  2. Bered örtpastan. Mätt upp örterna och oljan i en skål. Kör till en grov pasta med stavmixer. Häll vid behov i lite mera olja.
  3. Tag ut köttet i rumstemperatur en timme före tilllagningen. Krydda filén med salt och svartpeppar. Värm upp ugnen till 150 grader. Lägg en klick smör och en skvätt matolja i en stekpanna och stek filén på alla sidor tills den får en vacker yta. Lägg filén i en ugnsfast form och stick in en stektermometer där köttet är tjockast. Stek på ugnens mellanfals tills stektermometern visar på 55 grader. Bred ut örtpastan över filén och stek vidare tills termometern visar på 58 grader, varvid köttet är medium. Vira in köttet i aluminiumfolie och täck det med en kökshandduk. Låt köttet dra sig i ca 15 minuter.
  4. Skiva upp filén och servera med svamprisotto och getoströdbetor.
Dryckesförslag
Rödvinsmarinerad, helstekt älgfilé

Älgfiléns örttäcke har tydliga italienska rötter och trivs därför med fylliga och mogna chiantirödviner. Också rödviner på australiska Shiraz druvor med sina eukalyptusaromer är värda att provas.

Av ölen framhäver en mörk lager eller fyllig porter älgköttets viltnyanser.