Brun grundsås lagar du enkelt av några få ingredienser. En skvätt sherry ger såsen en riktigt god och flerdimensionell smak, men du kan också välja att skippa den helt.
Se receptet >
Ett ögonblick…
Skaffa en rejäl bit älgfilé i naturens eller affärens skafferi. Servera det läckra köttet med en elegant rödvinssås.
1 vitlöksklyfta
2 schalottenlökar
3 msk olivolja
1 kvist rosmarin
4 msk balsamvinäger
4 dl rödvin
4 dl köttbuljong
2 msk smör
Skala, hacka och bryn löken några minuter i olja. Tillsätt rosmarinen och fortsätt steka några minuter under omrörning.
Slå på balsamvinägern och låt blandningen puttra tills vätskan har kokat bort. Tillsätt rödvinet och låt blandningen puttra tills en dryg deciliter av vätskan återstår. Tillsätt köttbuljongen och låt såsen puttra tills cirka 3 dl av vätskan återstår. Sila av såsen och häll tillbaka i kastrullen. Tillsätt smöret. Rör om.
Tips! Red såsen med majsstärkelse om du vill ha tjockare sås (följ anvisningarna på förpackningen).