Rödvinssås

Skaffa en rejäl bit älgfilé i naturens eller affärens skafferi. Servera det läckra köttet med en elegant rödvinssås.

Ingredienser

  • 1 vitlöksklyfta

  • 2 schalottenlökar

  • 3 msk olivolja

  • 1 kvist rosmarin

  • 4 msk balsamvinäger

  • 4 dl rödvin

  • 4 dl köttbuljong

  • 2 msk smör

Tillredning

  1. Skala, hacka och bryn löken några minuter i olja. Tillsätt rosmarinen och fortsätt steka några minuter under omrörning.

  2. Slå på balsamvinägern och låt blandningen puttra tills vätskan har kokat bort. Tillsätt rödvinet och låt blandningen puttra tills en dryg deciliter av vätskan återstår. Tillsätt köttbuljongen och låt såsen puttra tills cirka 3 dl av vätskan återstår. Avlägsna rosmarinkvisten och tillsätt smöret. Rör om.

Tips! Red såsen med majs­stärkelse om du vill ha tjockare sås (följ anvisningarna på förpackningen).