Rökt sik med gurkfjäll och honungslen yoghurtsås

Den rökta siken, som har inhandlats i butiken, får ett fjälltäcke av gurkskivor och sällskap av en skål yoghurtsås med honung och koriander.

Ingredienser

  • 1 rökt sik

Till gurkfjällen
  • 1 gurka
  • 3/4 dl vitvins- eller sakévinäger
  • 1 tsk (fling)salt
  • 2 tsk socker

Yoghurtsås
  • ca 3 dl tjock turkisk yoghurt
  • 1 msk citronsaft
  • 2 tsk flytande honung
  • ca 3 msk finhackad koriander eller annan ört
  • fingersalt, svart- eller vitpeppar ur kvarn

Tillredning

  1. Gör först yoghurtsåsen genom att röra samman alla ingredienserna till den. Täck skålen med plastfolie och ställ i kylskåp för minst en halv timme.
  2. Gör gurkfjällen. Spola av gurkan och skala den om du vill. Skiva gurkan så tunt som möjligt. Lägg skivorna i en skål. Rör samman vinägern, saltet och sockret. Häll blandningen på gurkskivorna. Låt dra ca 15 minuter eller tills gurkskivorna har mjuknat lite.
  3. Lägg siken på ett serveringsfat. Avlägsna omsorgsfullt skinnet från fiskens översida. Täck fiksen med gurkskivor. Börja från fiskens stjärtända så får du en snygg yta.
  4. Servera med yoghurtsåsen.