Mousse på rökt mujka lämpar sig utmärkt till blinier. Hackad gräs- och rödlök kröner den läckra anrättningen med relativt kraftig smak.
Se recept >
Ett ögonblick…
Den fräscha rommoussen bjuder på skarpa lökaromer, syrliga smetanatoner och fylliga smaker från regnbågslaxens rom. Krön den lättlagade moussen med citron och avnjut läckerheten med exempelvis blinier.
Vänner av bubblande drycker sköljer ner maltig skärgårdslimpa och fyllig mousse gjord på forellrom med roséchampagne, som ju är en etablerad dryck på kulinaristens bord. Roséchampagne lämpar sig till en lång rad maträtter.
Vänner av maltig smak kan med fördel välja en söt, mörk och skummande ale.
100 g regnbågslaxrom
1 liten rödlök
¼ tsk salt
2 dl vispgrädde
1 burk (120 g) smetana
½ dl finhackad dill
1 tsk rivet citronskal
1 tsk citronsaft
¼ tsk salt
¼ tsk svartpeppar
Skölj och låt rommen rinna av i en sil. Ta till vara lite rom för garneringen.
Skala och hacka löken. Tillsätt salt och låt löken dra en stund. Slå löken på ett hushållspapper och tryck ur vätskan för att undvika att moussen blir för våt.
Vispa grädden. Tillsätt smetanan i den vispade grädden och fortsätt vispa till blandningen är fast.
Tillsätt hackad lök, hackad dill, rivet citronskal och citronsaft. Rör därefter ner rommen och smaka av med salt och svartpeppar.
Garnera moussen med rom och färsk dill.