Rönnbärsgelé

Rönnbär lämpar sig bra för bland annat syltning och saftning samt som gelé till olika vilträtter. Gelén rimmar utmärkt även med hårda och starka ostar – kanske ett dessertförlag?

Ingredienser

  • 1 kg rönnbär

  • 2 dl vatten

  • ca 600 g syltsocker

  • (3 msk bärlikör)

Tillredning

  1. Plocka mogna rönnbär, lösgör dem från klasarna och skölj dem i vatten.

  2. Slå två deciliter vatten och bären i en kastrull. Koka saften ur bären under lock (15–25 minuter).

  3. Sila saften. Undvik att krossa bären om du vill ha en klar gelé.

  4. Slå syltsocker i saften i förhållandet 1:1 (1 dl socker till 1 dl saft). 

  5. Koka blandningen på svag värme 10–15 minuter under omrörning.

  6. Avlägsna skummet. Gör ett gelétest: Slå en matsked bär-sockerblandning på en liten tallrik och ställ den i kylskåp några minuter. Ta ut tallriken ur kylskåpet och gör en fåra mitt i blandningen med till exempel en sked. Fåran består om gelén är färdig. Koka blandningen ytterligare 5–10 minuter om skåran sluter sig. 

  7. En skvätt likör gjord på röda bär så som lingon, hallon eller rönnbär ger gelén en angenäm ton.

  8. Slå den heta blandningen i varma glasburkar och förslut dem.

Receptet räcker till 4–5 små burkar färdig gelé.