Tillbaka
Recept

Rosmarin- och portermarinerad älgstek

Glutenfri
Laktosfri

Rosmarin- och portermarinerad älgstek

Glutenfri
Laktosfri
60+ min
10 personer
60+ min
10 personer

Låt det stekta älgköttet dra i en eftermarinad smaksatt med porter och enbär. Du får god variation på den traditionella steken.

Dryckesförslag

Fyllig och maltig porter med rostade toner rimmar utmärkt med älgsteken. Vinvänner kan välja ett kryddigt, mustigt och syltigt syrah- eller shiraz-rödvin med örttoner. 

Ingredienser
  • cirka 1,8 kg älgstek

Marinad:
  • 0,33 l porter

  • 3 msk hackad rosmarin

  • 2 msk hackad timjan

  • 2 msk mörk sirap

  • 2 msk rybsolja

  • 1 msk enbär

  • 2 tsk flingsalt

Lingonsås:
  • 400 g lingon

  • 1 dl vatten + 1 dl grönsaksbuljong

  • 2 rosmarinkvistar

  • 125 g smör

  • 2 msk mörk sirap

  • 1 msk sojasås

  • svartpeppar mald i pepparkvarn

Tillredning
  1. Lägg älgsteken i en ugnsform. Förstek den 20 minuter i ugn (+ 225 °C). Fortsätt stekningen i ugn (+ 150 °C) tills stektermometern visar + 60 °C (+ 65 °C om du vill ha köttet helt genomstekt).

  2. Gör marinaden genom att blanda ihop alla ingredienser.

  3. Slå marinaden i en form, tillsätt köttet och täck med folie. Låt köttet dra cirka 5 minuter. Vänd steken och fortsätt marineringen ytterligare minst 10 minuter. Skär steken i skivor. 

  4. Tillred såsen. Koka lingonen och rosmarinen i vatten tills bären börjar falla sönder. Sila ner bären och vätskan i en skål (tryck bären genom silen). Återför blandningen i kastrullen och koka upp den. Tillsätt små smörklickar under omrörning. Slå i sirapen, sojasåsen och pepparn (mängden sojasås och sirap kan vid behov ökas). Red vid behov med majsstärkelse enligt anvisningarna på förpackningen.

Recept Sanna Kekäläinen, foto Reetta Pasanen, dryckesförslag Taina Vilkuna / Alko