Krydda den stadiga älgrytan med timjan och rosmarin och låt småputtra i öl. Svamparna blandas i stekskyn som fått koka ihop. Perfekt söndagsmat som tillreds nästan av sig själv.
Se receptet >
Ett ögonblick…
Låt det stekta älgköttet dra i en eftermarinad smaksatt med porter och enbär. Du får god variation på den traditionella steken.
cirka 1,8 kg älgstek
0,33 l porter
3 msk hackad rosmarin
2 msk hackad timjan
2 msk mörk sirap
2 msk rybsolja
1 msk enbär
2 tsk flingsalt
400 g lingon
1 dl vatten + 1 dl grönsaksbuljong
2 rosmarinkvistar
125 g smör
2 msk mörk sirap
1 msk sojasås
svartpeppar mald i pepparkvarn
Lägg älgsteken i en ugnsform. Förstek den 20 minuter i ugn (+ 225 °C). Fortsätt stekningen i ugn (+ 150 °C) tills stektermometern visar + 60 °C (+ 65 °C om du vill ha köttet helt genomstekt).
Gör marinaden genom att blanda ihop alla ingredienser.
Slå marinaden i en form, tillsätt köttet och täck med folie. Låt köttet dra cirka 5 minuter. Vänd steken och fortsätt marineringen ytterligare minst 10 minuter. Skär steken i skivor.
Tillred såsen. Koka lingonen och rosmarinen i vatten tills bären börjar falla sönder. Sila ner bären och vätskan i en skål (tryck bären genom silen). Återför blandningen i kastrullen och koka upp den. Tillsätt små smörklickar under omrörning. Slå i sirapen, sojasåsen och pepparn (mängden sojasås och sirap kan vid behov ökas). Red vid behov med majsstärkelse enligt anvisningarna på förpackningen.