Tillbaka
Recept

Rosollpiroger

Rosollpiroger

6 personer
6 personer

Rosoll är en ypperlig fyllning i gomsmekande piroger. Stek rosollvegetabilierna i en stekpanna, fyll bottnarna och grädda pirogerna i ugn. Garnera gärna pirogerna med färsk timjan och skölj ner läckerheterna med ljus lager.

Dryckesförslag

Till rosollpirogerna rekommenderas ljus inhemsk lagerPirogernas sötaktiga ättikskaraktär balanseras upp av lagerns friska bubblor och maltiga framtoning.

Lagern bör serveras väl avkyld.

 

Ingredienser

Botten 

1 dl riven rödbeta (1 liten rödbeta, 85 g)  

50 g smör 

3 dl vetemjöl 

1 tsk salt  

Fyllning 

2 (200 g) morötter  

2 (200 g) rödbetor  

1 rödlök 

1 msk rybsolja 

6–8 (50 g) cocktailgurkor  

1 msk äppelvinäger 

1 msk honung 

1 msk färsk, finhackad timjan  

Ägg- och gräddblandning 

1 dl matlagningsgrädde 

1 ägg 

½ tsk salt 

½ tsk svartpeppar 

Tillredning
  1. Skala rödbetan och riv den med det näst finaste bettet på ett rivjärn. Blanda det rumstempererade smöret, vetemjölet och salt. Tillsätt den rivna rödbetan och knåda snabbt blandningen tills den är homogen.

  2. Kavla ut degen till en cirka 2 mm tjock platta (använd vetemjöl). Skär ut cirklar som är något större än pirogformarna. Arbeta ner degcirklarna i formarna.

  3. Skala vegetabilierna. Skär morötterna diagonalt i cirka 1 cm tjocka skivor. Skär rödbetorna i likstora bitar. Klyv rödlöken och skär den i klyftor.

  4. Stek vegetabilierna i rybsolja tills de mjuknar och får färg.  Tillsätt cocktailgurkorna (kluvna). Flytta bort stekpannan från spisen och smaksätt vegetabilierna med äppelvinäger, honung och finhackad timjan. Fyll degen i pirogformarna.

  5. Rör ihop ägg- och gräddblandningens ingredienser i en skål. Slå blandningen på vegetabilierna i pirogformarna.

  6. Grädda pirogerna ca 25 minuter i ugn (+ 200 C). Garnera pirogerna med färsk timjan.

Tips

Pirogen kans lagas i en vanlig ugnsform (ø 26 cm).Fördubbla mängden ägg- och gräddblandning och grädda pirogen 15 minuten längre.

Recept Mika Rampa, foto Timo Pyykkö