Tillbaka
Recept

Rostad purésoppa med apelsin

Vegetarisk
Vegan

Rostad purésoppa med apelsin

Vegetarisk
Vegan
60 min
4 personer
60 min
4 personer

Här är en pigg grönsakspurésoppa med apelsin. Hemligheten bakom den här smakrika purésoppan är rostade grönsaker och säsongens citrusfrukter.

Dryckesförslag

Ett halvtorrt vitt vin kompletterar den söta smaken i purésoppan. Rieslingviner från området Mosel i Tyskland har ofta en aning restsocker och frisk syrlighet som stöder soppans piggt fruktiga apelsinsmak.

Ingredienser
  • 1 (400 g) batat

  • 2 (200 g) morötter

  • 2 lökar

  • 2–3 vitlöksklyftor

  • 1 (250 g) fänkål

  • 1 msk olja

  • 1 tsk salt

  • 1/2 tsk svartpeppar

  • 1/2 tsk chiliflingor

  • 2 apelsiner

  • 5 dl grönsaksbuljong (eller 5 dl vatten och 1 grönsaksbuljongtärning)

  • 2 dl matlagnings- eller havregrädde


Garnering:

  • 50 g grönkål

  • 2 msk olja

  • 1 dl hasselnötter

  • rivet skal av 1 apelsin

  • flingsalt

Tillredning
  1. Skala batat, morötter och lök. Skär dem och fänkålen i rejäla bitar och lägg i en ugnsform. Tillsätt olja, salt, chiliflingor och svartpeppar i formen. Vänd grönsakerna i oljan och kryddorna.

  2. Rosta grönsakerna i ugnen i 225 grader i cirka 25 minuter eller tills de är mjuka.

  3. Riv skalet av en apelsin och pressa saften av två (totalt 2 dl). Spara den andra apelsinens skal till garnering.

  4. Värm grönsaksbuljongen i en kastrull och tillsätt de rostade grönsakerna. Mixa soppan till puré och tillsätt apelsinsaften och grädden. Koka upp.

  5. Tillred garneringen. Ta bort grönkålens hårda skaft och finhacka bladen. Värm oljan i en stekpanna och tillsätt grönkålen. Stek den knaprig. Tillsätt nötterna som du krossat med en kniv och det rivna skalet av den andra apelsinen. Salta.

  6. Fördela soppan i skålar och garnera med den stekta grönkålen.

Recept Mika Rampa, foto Kristiina Kurronen, dryckesförslag Taina Vilkuna och Anri Lindström