Rostade nötter

Olika nötter och mandlar i önskad blandning, avlägsna det hårda skalet.

Rostade nötter och mandlar lämpar sig utmärkt som vintersnacks. De är fulla av hälsosamma näringsämnen och fyller magen i ett nafs.

Nötter och mandlar rostade i ugn eller panna får snålvattnet att rinna. Medan man avnjuter de små läckerheterna kan man låta tankarna gå till Mellanöstern och Medelhavsländerna där nötter och mandlar har varit en självklar del av kosten i alla tider. Mandelträd omnämns redan i Gamla Testamentet.

Nötter och mandlar är som bäst strax efter att de plockats ut ur sina skal. Knäckandet kräver en smula tålamod, men det erbjuder en trevlig sysselsättning i vinterkvällen.

Nötter och mandlar är utmärkt vinterföda eftersom de fyller magen och ger snabb mättnadskänsla. De är rika på fleromättade fetter, mineraler och viktiga spårämnen.

Om man vill optimera näringsintaget lönar det sig att blanda mandlar och olika nötter: Mandeln har det största innehållet av proteiner, hasselnöten är fiberrik och valnöten har hög halt av fleromättade fettsyror.

Mandlarnas och nötternas milda smak och konsistens lämpar sig utmärkt i olika rätter och bakverk. Varför inte strö krossade mandlar och/eller nötter i soppan, såsen, grytan, salladen eller desserten eller sätt piff på bröd-, tårt- eller kakdegen med läckra mandlar och nötter? De mjuka val- och pekannötterna kan smulas med fingrarna.

Mandlar och nötter bör förvaras svalt.

Ingredienser

Olika nötter och mandlar i önskad blandning, avlägsna det hårda skalet.

Tillredning

  1. Värm ugnen till + 175 °C.

  2. Lägg mandlarna och nötterna på en ugnsplåt fodrad med bakplåts­papper. Rosta dem i mitten av ugnen cirka 7 minuter eller tills de har fått vacker färg. Observera att hassel- och pekannötter blir färdiga på cirka 5 minuter. Håll ett öga på ugnen – mandlar och nötter blir lätt vidbrända.

  3. Mandlar och nötter kan även rostas i het panna. Rör på pannan under rostningen.

  4. De rostade mandlarna och nötterna kan göras glansiga med olja (en matsked olja per 100 gram mandlar och nötter). Krydda med salt eller exempelvis chili och rör om.

Dryckesförslag
Rostade nötter

Nästan alla drycker rimmar med rostade mandlar och nötter. Rostade och oljade mandlar är ett utmärkt cocktailtilltugg vars smak förhöjs av champagne eller torrt mousserande vin.

Till rostade nötter kan man med fördel servera torr sherry.