Rostade portvinsbär

Höstens syrliga bärskörd förvandlas i ugnen till söt läckerhet. Lite fyllig portvin fulländar desserten. Servera liksom bärmelba till exempel till glass eller panna cotta.

Ingredienser

  • 8 dl bär (t.ex. buskblåbär, björnbär, hallon och kluvna körsbär)

  • 3 msk socker

  • 2 msk portvin

  • (majsstärkelse)

Tillredning

  1. Häll bären i en ugnsform och sockra.

  2. Rosta i ugn i ca 10 minuter (200 °C). Bären ska nu vara mjuka och en del av bärsaften har runnit ut.

  3. Häll i portvin. Använd gaffel och mosa en del av bären.

Tips! Om bären avger mycket saft kan du reda såsen med majsstärkelse.

Dryckesförslag
Rostade portvinsbär

Häll i glaset samma portvin som du använde vid tillagningen. Bärigt ruby port eller nyanserat LBV är bägge utmärkta val.

Blommigt mousserande Asti-vin med russinarom lämpar sig perfekt som dessertvin.