Rostade rotfrukter

Rostade rotfrukter som sådana eller som tillbehör till fisk och kött bjuder på läckra smaker i höstmörkret.

Varför inte sätta piff på rotfrukterna med några oskalade vitlöksklyftor och/eller garnera anrättningen med ost?

Ingredienser

  • 3 stora rödbetor

  • 2–3 palsternackor

  • 5–6 oskalade vitlöksklyftor

  • 1 batat

  • 0,5 dl olivolja

  • saften från en halv citron

  • färsk timjan

  • salt, peppar

  • cayennepeppar

  • getfärskost

Tillredning

  1. Skala och tärna rödbetorna och palsternackorna i 2–3 cm stora bitar. Lösgör vitlöksklyftorna, men skala dem inte. Slå rödbetan, palsternackan och vitlöken i en stor ugnsform (blanda dem inte om du vill hålla färgerna i sär). Lämna utrymme för bataten som tillförs senare.

  2. Slå olja och citronsaft på ingredienserna. Smaksätt med salt, peppar, cayennepeppar och timjan. Ställ in formen i ugnen (+200 °C).

  3. Skala och skär bataten i lika stora bitar som de övriga ingredienserna. Krydda så som ovan. Lägg bataten i ugnsformen cirka 20 minuter senare än de övriga ingredienserna.

  4. Grädda ytterligare 20 minuter eller tills alla ingredienser är färdiga.  

  5. Garnera med getfärskost och servera rätten med svamptimbal.

Dryckesförslag
Rostade rotfrukter

Pinot noir -vin från exempelvis Chile rimmar utmärkt med rotfrukternas sötma och aromer.

Lageröl samt torr och halvtorr cider av brittisk typ lämpar sig också till de höstliga aromerna.