Sommaren enklaste och godaste portion lagar du utan konstigheter, genom att steka abborre i smör. Njut av de stekta abborrfiléerna tillsammans med nypotatis och gräddfilssås.
Se recept >
Ett ögonblick…
Den festliga inhemska vinmenyn inleds med rovsallad med rostad abborre. Hjortronyoghurt ger rätten balans och de saltade hjortronen en spännande touch.
Till den rostade abborren som förrätt passar det med ett halvtorrt inhemskt vitvinbärsvin, som förutom sin fräscha syrlighet även innehåller en aning restsocker. Det ger vinet en yppighet och bygger broar till rättens sötsura ingredienser.
Rovsallad
2 rovor
½ tsk salt
1 tsk äppelcidervinäger
1 msk solrosolja
Hjortronyoghurt
3 dl turkisk yoghurt
3 msk hjortron
½ tsk salt
Saltade hjortron
1 dl hjortron
½ tsk salt
Picklad lök
1 ½ dl cider
½ dl råsocker
½ dl äppelcidervinäger
4 små lökar
Rostad abborre
1 ½ dl cider
½ dl råsocker
½ dl äppelcidervinäger
1 tsk salt
4 benfria abborrfiléer
Rovsallad
Tvätta och skär först rovorna i tunna skivor med till exempel en mandolin eller en kniv. Skär skivorna ytterligare till 2 mm tjocka stickor.
Smaksätt stickorna med salt, äppelcidervinäger och olja.
Hjortronyoghurt
Blanda yoghurten med salt och hjortron.
Picklad lök
Koka upp cider, socker och vinäger till en buljong.
Dela lökarna.
Rosta dem i en torr och het panna tills lökarnas skurna yta är nästan helt svart.
Lägg lökarna i den picklade buljongen i minst 30 minuter.
Rostad abborre
Koka upp cider, socker och vinäger till en buljong.
Hetta upp en torr stekpanna tills den är rykande het. Strö salt i pannan och rosta abborrfiléerna i en halv minut tills den bruna rostade färgen fastnar på dem.
Vänd filéerna och stek den andra sidan i ytterligare 20 sekunder. Låt dem inte bli genomstekta.
Lägg filéerna för att få smak i den picklade buljongen i minst 30 minuter. Smaka av och salta innan servering.
Lägg rovsalladen på bottnen, placera sedan abborre och den picklade löken ovanpå. Avsluta med hjortronyoghurt och saltade hjortron.