Rustika gäddbullar

Tycker du illa om benen i gädda? Varför inte laga benfria gäddbullar med smörig hollandaisesås? Potatiskrosset och ärtpurén på bilden lämpar sig till både gäddbullar och gösrullar.

Tips! Gäddbullar med spenat, förlorat ägg och hollandaisesås är en utmärkt brunchrätt.

Ingredienser

  • 600 g gäddfilé

  • 1 dl vispgrädde

  • 2 ägg

  • 2 tsk citronsaft

  • 2 tsk rivet citronskal

  • 3 msk finfördelad gräslök eller dill

  • 1 tsk salt       

  • vitpeppar mald i pepparkvarn

Till stekningen

  • smör-oljeblandning

Tillredning

  1. Skär gäddfilén i bitar och mal dem till en massa i en mixer eller köksmaskin. Du kan även be affären mala fisken.
  2. Rör ner grädden, äggen, citronsaften, det rivna citronskalet och gräslöken eller dillen i massan. Krydda med salt och peppar. Ta ”bullar” ur blandningen med en sked (eftersom massan är lös är det svårt att få runda klot). 
  3. Stek bullarna i smör-oljeblandningen tills de är vackert guldbruna på ytan (ca 4 minuter). Servera gäddbullarna med hollandaisesås och stekt spenat.

Recept Sanna Kekäläinen Foto Reetta Pasanen

Dryckesförslag
Rustika gäddbullar

Aromerna hos spenaten, det förlorade ägget och hollandaisesåsen kräver fruktighet, frisk syrlighet och viss sötma av vinet.

Friska och fruktiga viner gjorda på druvan Riesling- eller Pino Gris eller på en blandning av dessa fungerar utmärkt eftersom de inte döljer gäddbullarnas milda smak.

Ölvänner kan välja en frisk och maltig lager eller en krispig pils.