Argentinarnas motsvarighet till vår grillfest är asado. Värm grillen, grilla en bit kött och några saftiga korvar och servera läckerheterna med god sallat!
Se receptet >
Ett ögonblick…
Det här receptet hjälper biffälskaren att tillreda en lyckad rätt. Såsen kröner den goda biffen. Använd gärna en gjutjärnsstekpanna till stekningen.
Till denna klassikerrätt kan du med fördel servera ett mustigt och syltigt malbec-rödvin från bifflandet Argentina. Ifall du inte är rädd för tanniner och peppar, välj då kryddig syrah från franska Rhône. Chilenska viner cabernet sauvignon eller syrah samt australienska GSM-viner (Grenache, Syrah, Mourvèdre) bjuder på mildare tanniner. Mörk rostig stout eller maltig mörk lager lämpar sig också som lyckad kombination till pepparbiffen.
200 g per person av inre filé av nöt
olja till stekningen
dijonsenap
grovmalen svartpeppar
salt
1 msk matolja
1 tsk svartepeppar
1 tsk vitpeppar
½ tsk grönpeppar
½ tsk rosépeppar
hackad chili
2 msk smör
2 msk vetemjöl
2 dl vispgrädde
1 köttbuljongtärning
lite sojasås
en nypa curry- och paprikapulver
en klick smör
Skär biffar av filén och låt vila ett par timmar i rumstemperatur. Tillred såsen medan köttet vilar.
Stek biffarna i gjutjärnsstekpanna i olja cirka 20 sekunder på bägge sidor. (Använd inte olivolja som lätt bränner i botten.)
Lyft stekpannan åt sidan en stund och stryk biffytan tunt med senap och vänd i grovmald peppar. Fortsätt steka biffen en minut per sida.
Tillsätt salt efter smak.
Servera med sås och säsongens grönsaker.
Sås:
Hetta upp matoljan i pannan, tillsätt peppar och chili. Smält i smör och blanda i mjölet.
Tillsätt grädde och rör om tills såsbasen blir tjock. Skruva ner värmen och tillsätt resten av ingredienserna under omröring.
Rör till sist ner en klick smör som gör såsen blankare.