Tillbaka
Recept

Saftig pepparbiff

Saftig pepparbiff

60+ min
4 personer
60+ min
4 personer

Det här receptet hjälper biffälskaren att tillreda en lyckad rätt. Såsen kröner den goda biffen. Använd gärna en gjutjärnsstekpanna till stekningen.

Dryckesförslag

Till denna klassikerrätt kan du med fördel servera ett mustigt och syltigt malbec-rödvin från bifflandet Argentina. Ifall du inte är rädd för tanniner och peppar, välj då kryddig syrah från franska Rhône. Chilenska viner cabernet sauvignon eller syrah samt australienska GSM-viner (Grenache, Syrah, Mourvèdre) bjuder på mildare tanniner. Mörk rostig stout eller maltig mörk lager lämpar sig också som lyckad kombination till pepparbiffen.

Ingredienser
  • 200 g per person av inre filé av nöt

  • olja till stekningen

  • dijonsenap

  • grovmalen svartpeppar

  • salt


Sås:
  • 1 msk matolja

  • 1 tsk svartepeppar

  • 1 tsk vitpeppar

  • ½ tsk grönpeppar

  • ½ tsk rosépeppar

  • hackad chili

  • 2 msk smör

  • 2 msk vetemjöl

  • 2 dl vispgrädde

  • 1 köttbuljongtärning

  • lite sojasås

  • en nypa curry- och paprikapulver

  • en klick smör

Tillredning
  1. Skär biffar av filén och låt vila ett par timmar i rumstemperatur. Tillred såsen medan köttet vilar.

  2. Stek biffarna i gjutjärnsstekpanna i olja cirka 20 sekunder på bägge sidor. (Använd inte olivolja som lätt bränner i botten.)

  3. Lyft stekpannan åt sidan en stund och stryk biffytan tunt med senap och vänd i grovmald peppar. Fortsätt steka biffen en minut per sida. 

  4. Tillsätt salt efter smak.

  5. Servera med sås och säsongens grönsaker.

Sås:

 

  1. Hetta upp matoljan i pannan, tillsätt peppar och chili. Smält i smör och blanda i mjölet.

  2. Tillsätt grädde och rör om tills såsbasen blir tjock. Skruva ner värmen och tillsätt resten av ingredienserna under omröring.

  3. Rör till sist ner en klick smör som gör såsen blankare. 


Tips: Krydda såsen med en skvätt rödvin eller kaffe. 

Foto Otavamedia, dryckesförslag Taina Vilkuna / Alko