Sallad med flod­kräftor och avokado

Den mantiga salladen med avokado och getost är en fröjd också för ögat.

Ingredienser

  • 2 skivor rost- eller lantbröd
  • ca 1 l blandad sallat, t.ex. machésallat (vårklynne), rucola och rödsallat
  • 1–2 mogna avokador
  • ca 2 tsk citronsaft
  • ca 200 g kokta flodkräftsstjärtar
  • ca 100 g getost i stor stång, t.ex. chèvre Melusine
  • 4–6 skivor amerikabacon

Dressing
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 tsk flytande honung
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 3 msk olivolja
  • svartpeppar ur kvarn
  • (flingsalt)

Tillredning

  1. Gör dressingen genom att röra samman alla ingredienserna till den. Krydda med svartpeppar och eventuellt med en nypa salt. Observera att en del av salladsingredienserna är salta.
  2. Skär bort kanterna på brödet. Tärna brödet och rosta tärningarna vackert gyllenbruna i en torr, het stekpanna. Ställ åt sidan för en stund.
  3. Spola av och torka sallaten grundligt. Lägg sallatsbladen i en serveringsskål. Tärna fruktköttet från avokadon och stänk citronsaft på tärningarna för att de inte skall mörkna. Lägg avokadotärnngarna på salladsbädden tillsammans med kräftstjärtarna. Smula eller tärna osten över anrättningen.
  4. Skär baconskivorna i så små bitar som möjligt. Stek bitarna knapriga i en medelvarm stekpanna. Lägg bitarna för en stund på hushållspapper så att detta suger upp det mesta av fettet. Fördela baconbitarna över salladen.
  5. Häll avslutningsvis dressingen över salladen. Blanda till salladen och servera genast.
Dryckesförslag
Sallad med flod­kräftor och avocado

Getost och sancerre är ett klassiskt smakpar. Sancerre passar utmärkt också till flodkräftor, så i den här salladen faller bitarna sannerligen på sin plats.