Koka, stek, grilla... Sparrisen smakar nu som bäst. Läs tipsen för hur du tillagar sparris och kolla in recepten och dryckesförslagen.
Läs mer >
Ett ögonblick…
Servera salladen varm eller kall exempelvis tillsammans med fisk eller ljust kött.
Välj en dryck som rimmar med sparrisens smakvärld och citrondressingens syrlighet. Ölvänner kan med fördel skölja ner salladen med en pils eller en ljus lager. Den som föredrar vin kan välja en grüner veltliner, sauvignon blanc, chenin blanc eller något annat torrt och syrligt vitt vin. Fruktig och frisk champagne och andra mousserande viner av hög kvalitet rimmar också utmärkt med salladen.
6–12 medelstora potatisar
salt
1 knippe grön sparris
saften från en halv citron
0,5 dl olivolja
2 msk pinjenötter
2 msk kapris
färska örter som dekoration
Skölj, skala och koka potatisen i salt vatten tills den är halvmjuk. Skiva potatisen.
Skölj sparrisen och skär bort den träiga delen längst ned. Koka sparrisen i salt vatten (koktiden beror på sparrisens färskhet och tjocklek). Färsk grön sparris blir färdig på ett par minuter. Kontrollera mjukheten med en sticka under kokningen. Skär ner sparrisen bland potatisen.
Blanda citronsaften och olivoljan. Slå dressingen över potatisen och sparrisen.
Rosta pinjenötterna under omrörning i torr panna på medelhög värme.
Blanda ner pinjenötterna och kaprisen i salladen och dekorera med färska örter.