Tillbaka
Recept

Salta jultårtor

Vegetarisk

Salta jultårtor

Vegetarisk
30 min
8 personer
30 min
8 personer

Vad är väl mer finländskt än jultårta? Årets jultårta har salt fyllning.

Dryckesförslag

Inhemskt alkoholfritt mousserande bärvin och krispigt frisk tranbärsmocktail är utmärkta par till jultårtan.

Ingredienser
  • 1 paket (500 g) smördegsplattor

  • 1 ägg

  • 200 g getost

  • 1 msk flytande honung

  • 3 msk torkade krossade tranbär eller lingon

  • 2 msk rostade solrosfröer

Tillredning
  1. Skär ut 10 kvadrater ur deg­plattorna. Gör små snitt i hörnen. Vik degen som vanliga jultårtor. Placera degen på en ugnsplåt och pensla den med vispat ägg.

  2. Grädda ca 8 minuter i ugn (+ 200 °C).

  3. Ta ut plåten ur ugnen. Lägg tärnad getost på tårtorna och slå på flytande honung. Grädda ytterligare ca 3 minuter. Garnera med tranbär eller lingon och solrosfröer.

Tips: Baka både salta jultårtor och traditionella söta jultårtor med plommonsylt.

Recept Sanna Kekäläinen, foto Reetta Pasanen, dryckesförslag Anri Lindström/Alko