Saris tryffel­risotto

-

Ingredienser

  • 1 l grönsaksbuljong
  • 1 stor msk smör
  • 1 hackad lök
  • 2 hackade vitlöksklyftor
  • 4 dl ris
  • 1 burk svart vinter­tryffelsås eller 2 burkar (à 30 g) skivade svarta tryfflar
  • salt och svartpeppar
  • 1 glas vitvin

På ytan
  • riven parmesanost
  • finklippt persilja
  • tryffelolja

Tillredning

  1. Hetta upp grönsaksbuljongen till kokpunkten. Hetta upp smöret och fräs löken och riset i det. Häll i en slev kokande buljong och låt den sugas upp. Tillsätt en slev buljong i taget. Rör om regelbundet. Tillsätt tryffelsåsen i den ännu lösa risotton. Du kan ersätta tryffelsåsen med t.ex. 4 dl stekt svamp.
  2. När risotton börjar vara färdig är det dags att krydda och att tillsätta vitvinet. Lägg upp portionerna i djupa tallrikar och beströ ytan med riven parmesan och finklippt persilja. Ge portionerna en sista touche med god tryffelolja.