Tillbaka
Recept

Satay-köttspett

Satay-köttspett

4 personer
4 personer

De saftiga köttspetten har en slöja av nötig sataysås. Spetten serveras med snabbstekt ris. Som entré- eller bufférätt kan du också servera köttspetten utan ris och sås.

Dryckesförslag

Lättast hittar man en lämplig följeslagare bland vitvinerna. Det lönar sig att satsa på fruktiga, yppiga och kryddiga vitviner, t.ex. viner av druvorna Pinot Gris-, Gewürztraminer- eller Viognier. Utöver att vara aromrikt får vinet också gärna ha en svag sötma. Ekighet bör man undvika.

Vännen av rödvin väljer ett medelfylligt och mjukt rödvin – tannin och chili passar inte ihop.

Bra alternativ för vännen av öl är en ljus lager eller en ljus, något rund ale.

Ingredienser
Köttspett
  • 500 g gris-, lamm- eller nötfilé

Marinad
  • 2 vitlökslyftor
  • 1 tsk salt
  • 2 tsk palmsocker
  • 1 tsk gurkmeja
  • 1 tsk koriander
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 msk limesaft
  • 3 msk rybsolja

Sataysås
  • 2 1/2 dl salta jordnötter
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 chilifrukt
  • 1 msk riven ingefära eller ingefärspasta
  • 2 msk matolja
  • 1 burk (200 ml) kokosgrädde
  • 2 msk palmsocker
  • 2 msk limesaft
Tillredning
  1. Skär filén i ca 5 cm långa strimlor. Lägg bitarna i en skål. Tillsätta matinadingrediensar och rör om. Marinera minst 2 timmar på svalt ställe.
  2. Gör sataysåsen: Hacka nötterna. Skala och hacka vitlöken. Klyv och kärna ur chilifrukten. Fräs chilin, löken och ingefäran ett par minuter i olja i en stekpanna. Tillsätt kokosgrädden, sockret och nöthacket. Koka på svag värme ca 5 minuter eller tills såsen tjocknar något. Smaksätt med limesaft.
  3. Trä upp köttstrimlorna på träspett. Stek i stekpanna, i grill eller 225-gradig ugn. Vänd på spetten några gånger. Lämplig stektid är ca 12–15 minuter för griskött, ca 8 minuter för lamm och nöt.
  4. Lägg upp spetten på ett serveringsfat och skeda ut såsen på köttet.
  5. Servera med snabbstekt ris.