Satay-köttspett

De saftiga köttspetten har en slöja av nötig sataysås. Spetten serveras med snabbstekt ris. Som entré- eller bufférätt kan du också servera köttspetten utan ris och sås.

Ingredienser

Köttspett
  • 500 g gris-, lamm- eller nötfilé

Marinad
  • 2 vitlökslyftor
  • 1 tsk salt
  • 2 tsk palmsocker
  • 1 tsk gurkmeja
  • 1 tsk koriander
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 msk limesaft
  • 3 msk rybsolja

Sataysås
  • 2 1/2 dl salta jordnötter
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 chilifrukt
  • 1 msk riven ingefära eller ingefärspasta
  • 2 msk matolja
  • 1 burk (200 ml) kokosgrädde
  • 2 msk palmsocker
  • 2 msk limesaft

Tillredning

  1. Skär filén i ca 5 cm långa strimlor. Lägg bitarna i en skål. Tillsätta matinadingrediensar och rör om. Marinera minst 2 timmar på svalt ställe.
  2. Gör sataysåsen: Hacka nötterna. Skala och hacka vitlöken. Klyv och kärna ur chilifrukten. Fräs chilin, löken och ingefäran ett par minuter i olja i en stekpanna. Tillsätt kokosgrädden, sockret och nöthacket. Koka på svag värme ca 5 minuter eller tills såsen tjocknar något. Smaksätt med limesaft.
  3. Trä upp köttstrimlorna på träspett. Stek i stekpanna, i grill eller 225-gradig ugn. Vänd på spetten några gånger. Lämplig stektid är ca 12–15 minuter för griskött, ca 8 minuter för lamm och nöt.
  4. Lägg upp spetten på ett serveringsfat och skeda ut såsen på köttet.
  5. Servera med snabbstekt ris.
Dryckesförslag
Satay-köttspett

Lättast hittar man en lämplig följeslagare bland vitvinerna. Det lönar sig att satsa på fruktiga, yppiga och kryddiga vitviner, t.ex. viner av druvorna Pinot Gris-, Gewürztraminer- eller Viognier. Utöver att vara aromrikt får vinet också gärna ha en svag sötma. Ekighet bör man undvika.

Vännen av rödvin väljer ett medelfylligt och mjukt rödvin – tannin och chili passar inte ihop.

Bra alternativ för vännen av öl är en ljus lager eller en ljus, något rund ale.