Tillbaka
Recept

Serranoskinka-pintxo

Serranoskinka-pintxo

10 min
8 personer
10 min
8 personer

En pintxo är en liten matbit som oftast serveras på en bit bröd. Pintxos är den baskiska stavningen, på spanska kallas de pinchos. Här är ett recept på en fräsch pintxo med serranoskinka, äpple och basilikapesto.

Dryckesförslag

Pintxos från Baskien matchas med lokalt friskt och syrligt, till och med spritsigt vitt vin. Traditionellt serveras vinet i glas utan fot och det hälls upp med fart högt uppifrån.

Ingredienser
  • 8 skivor serranoskinka

  • 2 äpplen

  • 3 msk basilikapesto

  • (färsk basilika)

Tillredning
  1. Skär äpplena i klyftor.

  2. Bred ut en skinkskiva på en skärbräda, lägg en äppelklyfta och 1 tsk pesto ovanpå. Linda serranoskinkan runt fyllningen.

  3. Dekorera med färsk basilika om du vill.

Receptet ger 8 stycken pintxos. Servera som förrätt eller som plockmat, gärna tre pintxos per matgäst. Du kan till exempel servera serranoskinka-pintxon tillsammans med en potatis-pintxo och en manchego-pintxo, det blir en läcker helhet!

Recept Mika Rampa, foto Kristiina Kurronen, dryckesförslag Taina Vilkuna och Anri Lindström