Tillbaka
Recept

Shepherd’s pie eller brittisk köttfärspaj

Shepherd’s pie eller brittisk köttfärspaj

60+ min
6 personer
60+ min
6 personer

Tillred Shepherd’s pie när du börjar bli trött på vanlig köttfärssås och potatis. Herdens paj har inte en alltför exotisk smak för vår finländska gom, men ger en välkommen omväxling till barnfamiljens standard köttfärssås. Butikens färdiga mos eller mosrester lämpar sig bra för den här rätten.

Dryckesförslag

Den brittiska tröstematen kan med fördel sköljas ner med mörkt och lent öl. Mörk lager och brown ale med måttlig humlebeska är utmärkta val.

Ingredienser
  • 500 g lammfärs (även vanlig nötfärs går bra att använda)

  • 1 lök

  • 4 morötter 

  • 2 msk smör 

  • 2 msk tomatpuré

  • 2 msk vetemjöl

  • 2 msk worcestershiresås 

  • 5 dl vatten

  • 1 tsk salt

  • svartpeppar mald i pepparkvarn

  • 200 g smälta frysta ärter 

  • 2 kg mjölig potatis

  • 2,5 dl mjölk 

  • 50 g smör 

  • 1 tsk salt

Tillredning
  1. Ta ut köttfärsen i rumstemperatur i god tid före tillagningen. Skär lök och morötter i små kuber och fräs dem i smör i cirka fem minuter. Tillsätt köttfärsen och bryn köttet.

  2. Tillsätt tomatpuré och strö över vetemjölet. Rör om. Slå i worcestershiresås, vatten, salt och peppar. Bland och låt puttra i 15 minuter. Slå till sist i ärterna.

  3. Skala potatisen och koka den i saltat vatten. Häll bort kokvattnet, men spara lite på sidan om så att du kan göra potatismassan smidig. Tillsätt den uppvärmda mjölken och smöret. Mosa potatisarna. Slå i så mycket kokvatten att mosen blir smidig. Du kan gärna använda mosrester från föregående dag eller affärens färdiga mos, men gör den smidig med varm mjölk innan du använder mosen.

  4. Sleva köttfärssås i botten på formen och mosen ovanpå såsen. Rita upp mönster på ytan och stek i ugn (200 °C) i cirka 40 minuter.

Recept Sanna Mansikkamäki, boken PERUNA parhaat reseptit (Readme), foto Pia Inberg, dryckesförslag Susanna Hildén & Anri Lindström / Alko