Shiitakesvamp på italienskt vis

Sötskarp shiitakesvamp är ett fint tillskott i sallader och piggt tollbehör till kötträtter.

Ingredienser

  • ca 6 dl rensad liten shiitake eller annan svamp

Lag
  • 1 tvättad (ekologisk) citron
  • 1 1/2 dl ättiksprit
  • 1 1/2 dl vit balsamvinäger
  • 2 dl vatten
  • 3 1/4 dl socker
  • 2 tsk salt
  • 2 tsk hela svart- eller vitpepparkorn
  • 1 lagerblad
  • 1 kvist rosmarin

Tillredning

  1. Skiva citronen och lägg den med de andra ingredienserna för lagen i en kastrull. Koka upp lagen och tillsätt svampen. Koka några minuter. Sleva svampen med hålslev i fyra små, steriliserade konservburkar av glas. Häll lagen på svampen så att denna täcks.
  2. Ställ burkarna i kylskåpet. Tillslut burkarna då de svalnat och förvara svalt. Servera svampen t.ex. i sallad eller till kötträtter. På svalt ställe håller sig svampen ett par veckor.

Tips
Svampkonserver kan varieras genom att använda olika slags ättikor, t.ex. äppel- eller rödvinsvinäger, eller olika svampsorter, t.ex. svart trumpetsvamp, ostron­mussling eller champinjoner.
Dryckesförslag
Shiitakesvamp på italienskt vis

Låt huvud­rätten styra valet av vin eller öl. Om svampen serveras som tilltugg t.ex. med gott bröd, kan man prova ett medelfylligt italienskt vin, t.ex. en högklassig valpolicella.

En aromrik ale är ett perfekt öl till den här delikatessgåvan.