Shrub på blodgrape

Om den traditionella brunch-drycken bellini känns tråkig och kir inte heller säger klick kan du servera den amerikanska hit­drycken shrub & champagne.

Ingredienser

  • 2 dl nypressad blodgrapesaft  (ca 2 blodgrapefrukter)

  • 2 dl socker

  • 1–3 msk champagnevinäger  eller vitvinsvinäger

Till serveringen:

Tillredning

  1. Skölj grapefrukterna omsorgsfullt. Skala dem så att så lite som möjligt av den vita hinnan blir kvar i skalen. Pressa saften ur de skalade frukterna i en kastrull.

  2. Slå skalen, saften och sockret i kastrullen. Koka upp blandningen och låt den puttra ca 3 minuter. Lyft bort kastrullen från plattan och blanda ner en matsked (eller mer) vinäger. Låt blandningen svalna till rumstemperatur. Sila blandningen och ställ den i kylskåp.

  3. Slå en matsked shrub i glasen och häll på cirka en dl mousserande vin eller mineralvatten. Servera omgående.